Sezóna 2021/2022 je na svojom konci. FK Brezno do nej vstupovala s očakávaniami, ktoré sa do veľkej mieri podarilo naplniť a čo je dôležité, klub ukázal fanúšikom a ľudom z okolia, že to s futbalom myslí vážne. Dôkazom je rozširujúca sa členská základňa, výrazne väčší počet družstiev v súťažiach a neposlednom rade aj výsledky, od ktorých sa hodnotí úspešnosť. Aj preto zhodnotí aktuálne skončenú sezónu  pre našich fanúšikov ten najpovolanejší – predseda klubu Ing. Miroslav Baran:

“Futbalová sezóna 2021/2022 je za nami. Z hľadiska futbalu a budúcnosti futbalu v Brezne si myslím, že sme stále iba na začiatku a ešte potrvá čas, kedy budeme môcť hovoriť, že všetko funguje ako má. Za šesť rokov ako sa znovu futbal v Brezne po 10 rokoch obnovil a začali sme od nuly, môžem hodnotiť, že sme sa krásne rozbehli a musíme už len čakať, aby to začalo prinášať aj svoje ovocie. Keď sa pozrieme na tuto končiacu sezónu, tak mali sme prihlásených sedem mládežníckych družstiev, čo je za taký krátky čas výborné vysvedčenie. Už nás opäť vnímajú viacerí, že Brezno má svoje postavenie vo futbalovej mape Slovenska. Možno by sme si všetci predstavovali resp. želali, že každý rok budeme postupovať, avšak všetko má svoj čas a zákonitosti, proti ktorým sa dá ťažko bojovať a v niektorých prípadoch nejde ani o to, kto je v danú chvíľu futbalovejší. Po jesennej časti som hodnotil postavenie našich mužstiev viac menej kladne, po skončení celého ročníka mám zmiešané pocity, lebo dalo sa určite spraviť viac na všetkých frontoch, ale najdôležitejšia vec je, že máme na čom stavať, čo sme zistili v každej kategórii od A-tímu až po najmenších.”

Čo sa týka práve spomínaného A-tímu, ten dobojoval svoje pôsobenie v V. lige skupine C na 4. mieste so ziskom 46 bodov pri aktívnom skóre 58:29. Ambície skončiť čo najvyššie sa naplnili, no k výrazne lepšiemu pocitu chýbalo trošku športového šťastia a ochoty pobiť sa o výsledok, čo potvrdzuje aj predseda klubu: Väčšina mužstiev a to nie len vo futbale, sa hodnotí cez mužstvo mužov. Tam sme postúpiť žiaľ nedokázali, avšak po prípravnom období počas zimnej prestávky sme mali smelé plány. Avšak prišli zápasy, v ktorých sa nám nepodarilo strhnúť vedenie na svoju stranu, resp. sme sa “nepobili” o lepší výsledok. Poviem len malý príklad, kebyže v každom zápase dáme  nasadenie a chuť za víťazstvom ako v zápase v Sásovej, kde nám dokonca chýbali viacerí hráči základnej zostavy, tak nemám pochybnosti o tom, že všetko dopadne inak. Vieme na čom musíme stavať, takže po veľmi krátkej prestávke začíname s prípravou už od 5.7. Chceme hrať určite atraktívny futbal, ktorý priláka na tribúny množstvo divákov, ktorí si vedia nájsť cestu za futbalom aj na hosťujúcich ihriskách, čo hodnotím veľmi pozitívne.” 

Pri mládeži nešlo v aktuálne sezóne až tak o výsledky ako o stabilizáciu a hlavne rast hráčskej základne, čo sa podarilo naplniť. Aj napriek tomu, že dorast skončil vo svojej premierovej sezóne v druhej lige na poslednom mieste, nie je začo sa hanbiť. Pôsobenie našich mládežníkov opäť hodnotí predseda Miroslav Baran: “Najväčšiu dilemu pred sezónou bol náš dorast, kde sme dostali príležitosť hrať druhú najvyššiu súťaž na Slovensku. Po skončení sezóny môžem povedať, že bol výborný krok, že sme sa rozhodli hrať túto ligu. Chlapcom to dalo určite veľa, a desať končiacich chlapcov, ktorí môžu rovno naskočiť na mužský futbal je výbornou vizitkou. Chlapci sa nemajú za čo hanbiť, ved hrali proti mužstvám ako Košice, Prešov, Liptovský Mikuláš, Humenné, Bardejov, či iným futbalovým baštám, ktoré si vychovávajú chlapcov už niekoľko rokov. Žiaľ ešte nemáme také meno a základňu vo futbale ako niektoré družstvá, čo je veľká škoda pred nasledujúcou sezónou, ale sú veci, ktoré sme žiaľ nedokázali ovplyvniť a ktoré by sa tesne pred skončením samotnej ligy nemali stávať a pravidlá by mali byť jasne nastavené pre všetkých. Žiacka súťaž sa ide na novú sezónu spojiť, kde sa zlúčia tretia s druhou ligou a sami sme zvedaví, čo to pre žiacky futbal prinesie. Našu sezónu hodnotím v tejto kategórii výborne, chlapci sa každým zápasom posúvali dopredu a aj výsledkovo sme nesklamali. Naši najmenší, tam si myslím, že o výsledky nejde, ide o to trénovať a hrať s chuťou, aby chlapcov chytil futbal riadne za srdce a aby ich to bavilo. Najväčším pozitívom je rastúci počet členov a hráčov aj v tých najmenších kategóriách, za čo je potrebné poďakovať všetkým trénerom, ktorých prácu si nesmierne vážim a ktorí zviditeľňujú FK Brezno.”

Na záver sa patrí poďakovať, čo si zobral za úlohu Ing. Miroslav Baran: “Veľká vďaka vedeniu mesta Brezna, ktoré nám pomáha v napredovaní a určite momentálne najväčšou novinkou bude Veľké futbalové ihrisko s umelou trávou s certifikátom FIFA, ktoré sa podarilo vybojovať a to že už čoskoro tam budú behať od najmladších po najstarších, je práve zásluhou vedenia mesta, ktoré sa nevzdalo a našlo vhodnú plochu na umiestnenie tohto nádherného ihriska. V neposlednom rade by som chcel veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí do futbalu a pre futbal v Brezne vložili seba, svoj čas, svoju energiu na úkor svojho času pre seba, rodinu či koníčky. Letná príprava je veľmi krátka, už v júli nás čakajú prípravné zápasy a na konci júla 1.kolo Slovenského pohára. Verím, že sa vidíme čoskoro na tribúnach.”